top of page
Vyhledat
  • restorativ

Komunitní věznice jako nový trend ve vězeňství

Dlouhodobě se ví, že se Česká republika potýká s přeplněností věznic, s vysokou mírou uvězněných na celkový počet obyvatel, s vysokou mírou recidivy a chybějícím systémem návazné práce s propuštěnými vězni. Jak tyto negativní trendy zlepšit? Jedním z negativních působících faktorů je samotný systém velkokapacitních věznic. Vězeňství je nutné transformovat a pomoci by mohli právě komunitní věznice.

Na potřebu odklonu od velkých vězeňských zařízení a podporu rozvoje tzv. vězeňských domů/komunitních věznic se zhruba před 10 lety začalo zaměřovat hnutí a později Evropská síť RESCALED. Na počátku všeho byly pozitivní výsledky existujících příkladů dobré praxe a snaha po změně v oblasti vězeňství – ty vyústily v navázáním spolupráce mezi organizacemi z Belgie, Francie, Nizozemska, Norska a Portugalska a vznik Evropské sítě RESCALED. V současné době má Evropská síť RESCALED téměř 20 členů ze 17 zemí Evropy.


V čem jsou komunitní věznice neboli vězeňské domy odlišné?

  • jsou malé (jejich kapacita se pohybuje kolem 30 osob)

  • jsou diferencované, tj. uzpůsobené různým cílovým skupinám (s ohledem na potřeby a nároky na zacházení a potřebnou míru zabezpečení)

  • jsou integrované v komunitě

Odsouzená žena z Vazební věznice Ruzyně (oddělení Řepy) při péči o seniorku v Domově sv. Karla Boromejského. Foto: Jan Jirkovský


2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page